У нього багато імен: в Китаї його називають Хонг Ча, або червоний чай, а в Європі і західному світі ми знаємо його як старий добрий чорний чай. Та якщо мова йде саме про китайські чаї, коректно називати їх червоними - за впізнаваним і таким красивим рубіновим кольором.
Різноманіття червоних чаїв дозволило їм буквально захопити весь світ: від міцних та копчених, до легких фруктових - будь-хто зможе знайти собі чай до смаку. Можливо, саме ця особливість червоного чаю сприяла його впровадженню у культури багатьох країн, далеко поза межами Китаю. Англійські традиційні чаювання - five o’clock tea,- турецький чай у маленьких скляних стаканах з цукром, та й в Україні червоний чай посідає особливе місце як у традиції гостинності, так і у простому щоденному побуті - напевне, в кожній другій родині ранок починається із чашкою міцного чаю.
Батьківщиною червоного чаю вважають гори Уїшань на півночі провінції Фуцзянь.
Поява червоного чаю, як виду, оповита легендами та здогадками - як і з будь-яким іншим чаєм. Одна з легенд розповідає про китайських фермерів, які займалися збором урожаю, аж на їх землю прийшло вороже військо. Фермери сховалися на сусідній фермі, поки солдати лишалися у своєму тимчасову таборі, але час обробки нового врожаю чаю спливав: зібране листя лишалося на сонці довше, ніж потребувала технологія. Варто зазначити, що в ті часи Китай знав лише неокислений зелений чай, та напівокислені улуни. Отже, коли військо нарешті знялося з місця, фермери були готові оплакувати безнадійно спорчений врожай, та вирішили все ж, досушити чайне листя. Щоби прискорити процеси, фермери стали сушити чай над багаттями, через що окислене листя набуло ще й копченого, димного, дегтярного смаку. Коли наважилися спробувати - були вражені яскравим і нестандартним смаком. Так, за легендою, був створений один з перших і найвідоміших червоних чаїв - Лапсанг Сушонг.
Хоча червоний і чорний чай прийнято вважати одним і тим самим, традиційні китайські червоні чаї, все ж, відрізняються від звичних нам “європейських” тим, що їх, переважно, вирощують в Індії та на Шрі-Ланці, в Африці тощо. Китайський червоний чай виготовляється з рослин Camellia sinensis, тоді як ідійський чорний - з Camellia assamica.
Китайський червоний чай має характерний солодкий присмак, обумовлений кліматичними особливостями Китаю. Морозна зима сприяє накопиченню цукрів у чайній рослині як резерву енергії. Навесні, ці речовини активно використовуються рослиною для розвитку і зростання, і акумулюються в листі - тож, кінцевий продукт матиме солодкий смак.
Червоний чай - це ферментований, окислений чай. Виробництво китайського червоного чаю має кілька основних стадій: завʼялювання, скручування, ферментація, сушіння, і сортування.
Червоний чай містить помірну кількість кофеїну, який обережно тонізує та бадьорить організм - саме тому червоний чай став ідеальним супроводом сніданків, та прекрасним доповненням до денних “перекусів” і чаювань поміж робочими задачами. Кофеїн стимулює метаболізм, надає енергії та підсилює кровообіг. При цьому, завдяки вмісту амінокислот, червоний чай не провокує різкі перепади тиску.
Відомо, що червоні чаї багаті на фтор, який корисний для наших зубів, та ферменти, які допомагають підтримувати здорову мікрофлору як у ротовій порожнині, так і кишківнику. Червоні чаї у китайській медицині радять пити при розладах травлення для нормалізації стану.
Антиоксиданти, що містяться в червоному чаї, підвищують імунітет та в певному сенсі запобігають передчасному старінню. Чай знижує рівень кортизолу, та позитивно впливає на ментальний стан людини.
Китайський червоний чай полюбляє гарячу воду: щоб максимально розкрити всі смакові та ароматичні принади чаю, зазвичай використовують воду температурою 90-95 градусів. Деякі червоні чаї можна заварювати кипʼятком, хоча є і, навпаки, ніжніші види - наприклад, Золоті Голки рекомендується заварювати при 85-90 градусах.
Щоб насолодитися поступовим розкриттям смаку і буквально пройти чайний шлях разом з чаєм, ми рекомендуємо заварювання проливами, або через китайську традиційну церемонію. Щоб одразу отримати міцний та насичений настій, заваріть чай звичним, “європейським” способом - у заварному чайнику. Час витримки для більшості червоних чаїв - 2-5 хвилин, далі чай може почати гірчити та стане занадто терпким. До речі, повторно заварювати червоний чай не рекомендується - всі свої корисні речовини, а також смак, він віддає одразу, при першому заварюванні.
Спробувати виняткові елітні види червоного чаю можна у крамницях TEAHOUSE. Обираючи будь-який чай з наших полиць, ви гарантовано отримаєте найкращий чайний досвід, та зможете поступово знайомитись із різними чаями, просуваючись від більш простих, зрозумілих сортів, до рідкісних і унікальних.
TEAHOUSE можете похизуватися цікавими чаями, особливо селекцією китайських сортів з різних чайних провінцій. Щоб купити червоний чай, ви можете звернутися до наших офлайн-магазинів та чайних у Києві і області, а також у Дніпрі, Винниці та Кривому Розі, або замовити червоний чай в онлайн крамниці.