Шен пуер - це один з двох видів пуеру, що також називають світлим, зеленим, або “сирим” пуером. Це чай сильної ферментації, що виготовляється з листя чайних кущів Camellia sinensis var. assamica – китайською це звучить як "shai qing mao cha". Після сушіння та ферментації, чайне листя для цього чаю витримують, “зістарюють”, завдяки чому шен пуер набуває свого неповторного, унікального смаку. Харакетрним для зеленого пуеру є свіжий, яскравий смак, із солодкою “мелодією” - тобто післясмаком.
Так само, як і темний пуер, шен пуер може виготовлятися лише у місті Пуер, що на півдні провінції Юньнань - назва цього чаю є географічно регламентованою.
Втім, історично склалося, що пуер виготовляють і поза межами Китаю. Зокрема, великою популярностю шен пуер користується у Вʼєтнамі: клімат в провінціях Лаокай, Сонла, Хазянг, та у північночі країни схожий з Юньнанем, і ідеально підходить для вирощування крупнолистових чайних дерев, з листя яких виробляють шен пуер. У Вʼєтнамі пуер має величезне культурне та соціальне значення: його пʼють задля налогодження гарних відносин, збираючись у колі родини чи друзів. Можна сказати, що шен пуер для вʼєтнамців - своєрідний чай для нетворкінгу, а також спосіб проявити свою гостинність.
Культура пиття шен пуеру існує в китайській чайній традиції більше 2000 років. Достеменно не відомі конкретні фактори появи саме такого виду чаю; за легендами та історіями, можна дійти висновку, що “придумали” шен пуер, як і багато цікавих речей, смачної їжі - випадково. В давнину чай розвозили по всіх куточках Китаю, і за його межі, великими караванами. Товар на возах не був надійно захований від впливу зовнішнього середовища, зокрема, від дощів і природньої вологи, тож, тюки з чаєм неминуче намокали, і всередині чайних пакунків починалися процеси ферментації. Караван знаходився у шляху досить довго, а отже чай встигав помітно змінити свої смакові й ароматичні властивості - з кожним місяцем шен пуер ставав все кращим, смачнішим, а отже - виростав у ціні.
За іншою легендою, винайшов шен пуер один китайський дідусь, який просто хотів зберегти якісний чай для своїх нащадків.
Виготовлення зеленого, “сирого” пуеру, доволі схоже на виготовлення зелених чаїв. Листя висушують, потім обсмажують - цей процес називається “ша цин”, у перекладі - “вбивство зелені”. Це дозволяє зупинити процеси окиснення чаю, і зберегти його зелений колір, а також свіжий і приємно терпкий смак. Після цього, майбутній шен пуер досушують на сонці, і пресують під впливом пари у млинці, які далі витримують, поки чай не набуде потрібних смакових якостей. А смак у світлого шен пуеру буде легким і свіжим, з терпкістю, зеленими та травʼяними нотами.
Натомість, темний пуер після сушіння відправляють на штучну швидку ферментацію. Чай накривають вологою тканиною, щоби всередині чайних куп утворилася ідеальна тепла середа для розвитку мікроорганізмів. Під їх впливом, чайне листя змінює колір з зеленого на темно-коричневий, а смак пуеру стає більш витриманим, мінеральним, солодким, з нотами шоколаду, горіхів, ферментованих фруктів тощо.
Технологія виробництва шен пуеру включає в себе не тільки первинну ферментацію, а й так звану пост-ферментацію - коли чай вже спресований і “готовий”, але продовжує витримуватися на полицях: в залежності від часу цієї витримки пуер класифікують від молодого до старого, витриманого.
Молодий шен пуер, зазвичай, це чай, який витримують 3 роки. За цей час пуер набуває потрібного рівня ферментації - його смак стає мʼякшим, повнішим, менш гірким. Шен пуер середнього віку дозріває “до кондиції” близько 10 років, а витриманий, старий шен пуер - це той, який “пролежав” 20 років. Чим старший пуер, тим округлішим і мʼякішим є його смак, тим яскравіше проявляється присмак солодких фруктів, хлібної корочки, квітів. Серед чайних гурманів старий шен пуер є обʼєктом колекціонування - далеко не завжди легко дістати навіть у Китаї певні види 20-річного шен пуеру, і коштує він досить великих грошей.
Втім, некоректно буде казати, що старий шен пуер - кращий за молодий. Якщо перед вами початково поганий, неякісний чай, то роки й роки витримки не зроблять його кращим. Коли ж ви заварюєте гарний преміальний чай - наприклад, з асортименту TEAHOUSE, - чудово смакуватиме як молодий шен пуер, так і старий. Важливо не забувати, що смакові забаганки у всіх різні, тож пуери будь-якого віку мають своїх шанувальників. Тому, радимо вам купити шен пуер у TEAHOUSE, та створити свій особистий рейтинг.
Аналогічно до свого темного виду - шу пуеру, - шен пуер може фасуватися у різних варіаціях:
Заварювати зелений пуер можна так само, як і будь-який чай кількома способами. По-перше, це традиційна китайська церемонія - повільний та красивий спосіб чаювання, який приносить як естетичну, так і смакову насолоду. Поступові проливи із різною температурою води дозволяють шен пуеру поетапно розкривати всі грані смаку і аромату - від прозорого і легкого, до насиченого.
Європейський або британський спосіб заварювання - це добре нам зрозумілий метод заварювання пуеру, коли чай поміщається у чайник і заливається водою.
Більш “правильний” метод заварювання шен пуеру - заварювання у тіподі. Механізм його дії поєднав можливість заварювати чай контрольованими проливами, але не потребує різного і часто коштовного посуду, як для чайної церемонії.
Шен пуер - особливий чай, тож перше знайомство з ним варто почати з витриманих та унікальних видів, які ви знайдете в TEAHOUSE. У нас є чаї як для початківців - цікаві, але зрозумілі, так і рідкісні, витримані, старі пуери, що вразять навіть досвідчених поціновувачів. Купити шен пуер можна як онлайн на сайті, так офлайн у наших магазинах. Якщо ви вагаєтесь, який саме шен пуер купити - наші доброзичливі консультанти завжди порадять, з чого почати ваш чайний шлях.