Viber

Telegram

Зв'язатись з нами
Сховати
Контакти
Підтримка у месенджерах
380676302110
пн-пт 9:00-17:30
Магазини
Чай шен пуер.

Чай шен пуер.

Шен пуер - це один з двох видів пуеру, що також називають світлим, зеленим, або “сирим” пуером. Це чай сильної ферментації, що виготовляється з листя чайних кущів Camellia sinensis var. assamica – китайською це звучить як "shai qing mao cha". Після сушіння та ферментації, чайне листя для цього чаю витримують, “зістарюють”, завдяки чому шен пуер набуває свого неповторного, унікального смаку. Харакетрним для зеленого пуеру є свіжий, яскравий смак, із солодкою “мелодією” - тобто післясмаком.

Так само, як і темний пуер, шен пуер може виготовлятися лише у місті Пуер, що на півдні провінції Юньнань - назва цього чаю є географічно регламентованою.

Втім, історично склалося, що пуер виготовляють і поза межами Китаю. Зокрема, великою популярностю шен пуер користується у Вʼєтнамі: клімат в провінціях Лаокай, Сонла, Хазянг, та у північночі країни схожий з Юньнанем, і ідеально підходить для вирощування крупнолистових чайних дерев, з листя яких виробляють шен пуер. У Вʼєтнамі пуер має величезне культурне та соціальне значення: його пʼють задля налогодження гарних відносин, збираючись у колі родини чи друзів. Можна сказати, що шен пуер для вʼєтнамців - своєрідний чай для нетворкінгу, а також спосіб проявити свою гостинність.

Історія виникнення чаю шен пуер.

Культура пиття шен пуеру існує в китайській чайній традиції більше 2000 років. Достеменно не відомі конкретні фактори появи саме такого виду чаю; за легендами та історіями, можна дійти висновку, що “придумали” шен пуер, як і багато цікавих речей, смачної їжі - випадково. В давнину чай розвозили по всіх куточках Китаю, і за його межі, великими караванами. Товар на возах не був надійно захований від впливу зовнішнього середовища, зокрема, від дощів і природньої вологи, тож, тюки з чаєм неминуче намокали, і всередині чайних пакунків починалися процеси ферментації. Караван знаходився у шляху досить довго, а отже чай встигав помітно змінити свої смакові й ароматичні властивості - з кожним місяцем шен пуер ставав все кращим, смачнішим, а отже - виростав у ціні.

За іншою легендою, винайшов шен пуер один китайський дідусь, який просто хотів зберегти якісний чай для своїх нащадків.

Різниця між темним і світлим пуером.

Виготовлення зеленого, “сирого” пуеру, доволі схоже на виготовлення зелених чаїв. Листя висушують, потім обсмажують - цей процес називається “ша цин”, у перекладі - “вбивство зелені”. Це дозволяє зупинити процеси окиснення чаю, і зберегти його зелений колір, а також свіжий і приємно терпкий смак. Після цього, майбутній шен пуер досушують на сонці, і пресують під впливом пари у млинці, які далі витримують, поки чай не набуде потрібних смакових якостей. А смак у світлого шен пуеру буде легким і свіжим, з терпкістю, зеленими та травʼяними нотами.

Натомість, темний пуер після сушіння відправляють на штучну швидку ферментацію. Чай накривають вологою тканиною, щоби всередині чайних куп утворилася ідеальна тепла середа для розвитку мікроорганізмів. Під їх впливом, чайне листя змінює колір з зеленого на темно-коричневий, а смак пуеру стає більш витриманим, мінеральним, солодким, з нотами шоколаду, горіхів, ферментованих фруктів тощо.

Молодий Шен vs Старий Шен - у чому різниця?

Технологія виробництва шен пуеру включає в себе не тільки первинну ферментацію, а й так звану пост-ферментацію - коли чай вже спресований і “готовий”, але продовжує витримуватися на полицях: в залежності від часу цієї витримки пуер класифікують від молодого до старого, витриманого.

Молодий шен пуер, зазвичай, це чай, який витримують 3 роки. За цей час пуер набуває потрібного рівня ферментації - його смак стає мʼякшим, повнішим, менш гірким. Шен пуер середнього віку дозріває “до кондиції” близько 10 років, а витриманий, старий шен пуер - це той, який “пролежав” 20 років. Чим старший пуер, тим округлішим і мʼякішим є його смак, тим яскравіше проявляється присмак солодких фруктів, хлібної корочки, квітів. Серед чайних гурманів старий шен пуер є обʼєктом колекціонування - далеко не завжди легко дістати навіть у Китаї певні види 20-річного шен пуеру, і коштує він досить великих грошей.

Втім, некоректно буде казати, що старий шен пуер - кращий за молодий. Якщо перед вами початково поганий, неякісний чай, то роки й роки витримки не зроблять його кращим. Коли ж ви заварюєте гарний преміальний чай - наприклад, з асортименту TEAHOUSE, - чудово смакуватиме як молодий шен пуер, так і старий. Важливо не забувати, що смакові забаганки у всіх різні, тож пуери будь-якого віку мають своїх шанувальників. Тому, радимо вам купити шен пуер у TEAHOUSE, та створити свій особистий рейтинг.

Корисні властивості чаю шен пуер.

  1. Антиоксиданти. Шен пуер містить багатий набір антиоксидантів та ферментів, що перешкоджають передчасному старінню, та якісно впливають на стан нашого здоровʼя. Корисні речовини з цього чаю захищають клітині від руйнування, та зменшують запальні процеси в організмі.
  2. Схуднення. Існують частково доведені показники, що шен пуер може впливати на жироспалювання, а також запобігати накопиченню зайвої жирової тканини в тілі - тобто, зелений пуер можна назвати ефективним чаєм на схудненні. Звісно, важливо не забувати, що це лише додатковий, а не основний спосіб боротьби із зайвою вагою, а також шен пуер не є лікарським засобом чи замінником здорового харчового раціону.
  3. Мікробіом. Враховуючи ступінь ферментації, світлий пуер є цінним джерелом корисних бактерій та мікроорганізмів, що позитивно впливають на мікробіом людини. Завдяки цьому, нашому організму простіше регулювати рівень цукру у крові, і як наслідок - легше контролювати відчуття голоду. Регулярне споживання преміального шен пуеру у дослідних груп дало помітне покращення показника ІМТ (індекс маси тіла). Відомий також позитивний вплив пуеру на печінку, через його здатність виводити токсини.
  4. Профілактика захворювань серцево-судинної системи. Шен пуер знижує рівень “поганого” холестерину, тим самим знижуючи ризики серцево-судинних хвороб. Але варто памʼятати, що у шен пуері, як у майже всіх чаях, є кофеїн, тож, вживати цей чай варто з обережністю, особливо, при чутливості до кофеїну. Серед побічних ефектів - безсоння, тривожність, зневоднення.
  5. Тонізація. Якщо ж вживати шен пуер у помірних, адекватних кількостях, цей чудовий чай, навпаки, буде мʼяко насичувати ваше тіло енергією і силою, сприятиме приємній бадьорості протягом довгого часу, підвищуватиме працездатність та покращувати настрій.

Види пресування та форми шен пуеру.

Аналогічно до свого темного виду - шу пуеру, - шен пуер може фасуватися у різних варіаціях:

  • Розсипний шен пуер. Такий вид чаю зручний, щоб купувати його на вагу, наприклад, для заварювання методом чайної церемонії.
  • Пресований шен пуер у вигляді великих млинців. Млинець - це традиційна та розповсюджена форма шен пуеру. Млинці зручно транспортувати та зберігати - саме для цього в давнину і почали пресувати чай, а також млинці гарно виглядають і часто служать цікавими сувенірами чи подарунками.
  • Точі та міні-точі - не менш популярне фасування для шен пуеру. Його спресовують у невеликі гнізда, що нагадують капелюшок гриба - це форма “точа”, або у менші “пігулки”, вагою 4-9 грамів - міні-точа. Вони можуть бути як круглими, так у різних фантазійних формах - від кубиків і сердечок, до фігурок чайного листа, тварин, човнів, монет, горщиків тощо.
  • Цеглини - ще один різновид пресованого шен пуеру.
  • Вʼязаний шен пуер - тут мова про різноманітні косички та кулі; останні, зокрема, можуть поєднувати чай з квітами та іншими додатками.

Як заварювати чай шен пуер.

Заварювати зелений пуер можна так само, як і будь-який чай кількома способами. По-перше, це традиційна китайська церемонія - повільний та красивий спосіб чаювання, який приносить як естетичну, так і смакову насолоду. Поступові проливи із різною температурою води дозволяють шен пуеру поетапно розкривати всі грані смаку і аромату - від прозорого і легкого, до насиченого.

Європейський або британський спосіб заварювання - це добре нам зрозумілий метод заварювання пуеру, коли чай поміщається у чайник і заливається водою.

Більш “правильний” метод заварювання шен пуеру - заварювання у тіподі. Механізм його дії поєднав можливість заварювати чай контрольованими проливами, але не потребує різного і часто коштовного посуду, як для чайної церемонії.

Як замовити шен пуер в Україні.

Шен пуер - особливий чай, тож перше знайомство з ним варто почати з витриманих та унікальних видів, які ви знайдете в TEAHOUSE. У нас є чаї як для початківців - цікаві, але зрозумілі, так і рідкісні, витримані, старі пуери, що вразять навіть досвідчених поціновувачів. Купити шен пуер можна як онлайн на сайті, так офлайн у наших магазинах. Якщо ви вагаєтесь, який саме шен пуер купити - наші доброзичливі консультанти завжди порадять, з чого почати ваш чайний шлях.

Пуер
Асортимент
Рекламная кампания 1
23
Подарункові сертифікати
23