Чай темний улун - це вид напів-ферментованого чаю, що виготовляється у кількох китайських провінціях - Гуандуні та Фуцзяні, а також у Тайвані. Темний улун заварюється в настій глибокого бурштинового кольору з насиченим смаком, у якому відчуваються карамельні та шоколадні ноти, а також смачні нюанси підсмажених злаків, горіхів, сухих трав - за це апетитне різноманіття темні улуни високо цінуються чайними гурманами.
Високоякісні темні улуни проходить більш тривалий процес ферментації та обсмажується в умовах високої температури, що надає їм характерного насиченого аромату та смаку. Світлий улун, зазвичай, має легшу ферментацію і менше обсмажується, що зберігає його свіжий, квітковий аромат. Ці відмінності розділили шанувальників чаю на два табори, втім, ми рекомендуємо вам спробувати і темні улуни, і світлі, і впевнитися в тому, що кожен з цих чаїв має свої переваги. Познайомитись з елітними улунами можна в крамницях та чайних TEAHOUSE, та закохатися в ці неймовірно прекрасні чаї.
Історія виникнення темного улуну.
Вважається, що темний улун почав свій шлях у Китаї, де його виготовлення почалося ще в 17 столітті. Чайні майстри експериментували з різними методами ферментації та обсмажування, щоб створити чай, який би поєднував у собі кращі властивості зеленого та чорного чаю. Відомо, що темні улуни спочатку виготовлялися в провінціях Фуцзянь та Гуандун, а згодом їх виробництво поширилося на Тайвань.
Як виготовляється чай темний улун.
Процес виготовлення темного улуна включає кілька етапів, головний з яких - це ферментація. Починається все зі збору листя: для виготовлення високоякісного темного улуна чайне листя збирають вручну, щоби не пошкодити сировину і відібрати найкращу. Далі листя зівʼялюють під сонцем, чи у спеціальних провітрюваних кімнатах; на цьому етапі чай втрачає вологу, що робить листя пластичним та мʼяким. Нарешті, сировину розміщують у спеціальні кошики чи машини з бамбуковими барабанами, де листя струшують, при цьому краї листочків контрольовано пошкоджуються, що запускає процес ферментації. Через декілька циклів струшування і відпочинку ферментацію зупиняють. Окиснення для отримання темного улуна має досягти до 70%, тоді як окиснення світлого улуна зупиняють на 10-45%. Листя скручують, обсмажують при високій температурі, та лишають сушитися.
У провінції Фуцзянь виготовляють декілька відомих видів темних улунів, серед яких найпопулярнішими є Да Хун Пао (Великий червоний халат) - один з найбільш легендарних та відомих улунів, який славиться своїм фруктово-квітковим смаком, а також Жоу Гуй ****- уїшанський темний улун з теплими нотами кориці, смаженого мигдалю і печива в ароматі. Гуандун славиться своїм Дань Цуном - цікавим улуном, з видатним квітковим ароматом, та повнотілим смаком тропічних фруктів.
Корисні властивості темного улуна.
Темний улун допомагає прискорити обмін речовин, що сприяє ефективному травленню, та зменшує накопичення жирових клітин. Цей чай знижує кислотність шлунку, тож, буде корисним для людей, які страждають на виразки, печію та надмірну кислотність шлунку. Улун багатий на корисні ферменти, отже, покращує травлення, полегшує стан після переїдання, вживання жирної чи важкої їжі, а також покращує самопочуття після отруєнь, при детоксикації, похмільному синдромі.
Чай улун не лише корисний для внутрішнього здоров'я, але й має значний позитивний вплив на зовнішній вигляд, зокрема на стан шкіри:
Для досягнення найкращого смаку та аромату, дотримуйтесь наступних рекомендацій:
Де купити чай темний улун в Україні.
Асортимент темних улунів в TEAHOUSE вражає своєю різноманітністю, у нас є величні чаї з різних регіонів, що дозволить вам провести справжнє дослідження смаків, та поекспериментувати з відчуттями. Незалежно від вашого рівня знань про чайну культуру, ми допоможемо вам знайти саме той напій, який підкорить ваше серце та душу. Замовити темний улун ви можете як у нашій онлайн-крамниці, так і в офлайн закладах TEAHOUSE. Ми чекаємо вас на знайомство з найкращими чаями у Київ, Дніпрі, Кривому Розі та Вінниці.