Viber

Telegram

Зв'язатись з нами
Сховати
Контакти
Підтримка у месенджерах
380676302110
пн-пт 9:00-17:30
Магазини
Світлий улун.

Світлий улун.

Світлий улун (або зелений, “свіжий” улун) – це різновид напів-ферментованого чаю улун. Він має легкий, квітковий аромат та ніжний смак з нотками фруктів, і ближчий до зеленого чаю, на відміну від темного улуна, який за своїми смаковими властивостями наближений до червоних сортів, і має фруктові, горіхові, хлібні ноти у смаку.

Історія виникнення світлого улуну та цікаві факти.

Поява улуну оповита легендами - як і будь-який інший вид чаю. За однією з легенд, колись імператору подарували кущ чаю, що був надзвичайно доглянутий, розкішний і гарний - бо його оберігав та доглядав справжній дракон. Коли імператор спробував чай з цього куща, він був настільки зачарований його смаком, що назвав його "Улун" - на честь дракона.

За іншою легендою, улун виник у результаті вдалого полювання. Один китайський фермер під час збору чаю несподівано побачив оленя - і кинувся полювати на нього, полишивши зібране чайне листя на сонці. Коли фермер повернувся зі здобиччю, і продовжив обробляти чай, він помітив, що частково ферментоване під сонцем листя смакує набагато цікавіше, ніж той чай, який фермер робив раніше. Цей новий солодкий смак настільки захопив фермера, що далі він виготовляв лише улун - чай, названий на честь самого “підприємця”.

Сьогодні основними регіонами виготовлення світлого улуну є провінції Фуцзянь та Гуандун у Китаї, та Тайвань; однак свою історію улун починає понад тисячу років тому, в епоху династії Сун (960-1279) у китайській Фуцзяні. Вже тоді улун високо цінувався за свій досконалий смак та еталонну якість - улун підносили до імператорського двору і називали “чаєм данини”.

Як виготовляють світлий улун.

Процес виготовлення світлого улуну є досить складним і потребує великого досвіду та майстерності. Ось основні етапи виробництва:

  • Збір листя. Майбутнє чаювання починається задовго до того, як чай потрапляє до чашки. Спочатку - ретельний збір весняного чи осіннього листя. Листя для преміальних улунів збирають вручну, щоб уникнути пошкоджень.
  • В'янення. Зібрані листки розкладають на сонці для в'янення, що дозволяє їм стати м'якшими, пластичнішими, та втратити непотрібну вологу.
  • Струшування. Листя обережно струшують у великих кошиках, або спеціальних машинах з бамбуковими барабанами, щоб умисно пошкодити їхні краї. Це стимулює ферментацію і сприяє розвитку характерного аромату чаю.
  • Ферментація. Після струшування листя залишають ферментуватися. Ступінь ферментації світлого улуну становить близько 15-25%, що надає йому легкості та свіжості (тоді як ферментація темного улуну досягає 70%).
  • Прожарювання. Ферментоване листя прожарюють у спеціальних печах, щоб зупинити процес ферментації та закріпити аромат.
  • Скручування. Цей етап характерний для виробництва світлого улуну; при виготовленні темного улуну листя готове до фасування вже після обсмажування. Листям щільно забиваються спеціальні тканинні мішки, і відправляють у спеціальну машину, яка створює тиск. Після пресування, мішки розвʼязують, чай перекладають, і повторюють процес знову - аж доти, поки чай не скрутиться у фірмові кульки.
  • Сушіння. Останній крок – сушіння листя, яке проводиться під контролем майстрів, щоб досягти оптимального балансу вологості.

Корисні властивості світлого улуну для здоров'я

Світлий улун не лише радує смаком, але й приносить численні користі для здоров'я:

  • Антиоксиданти - високий вміст антиоксидантів допомагає боротися зі вільними радикалами та підтримувати молодість шкіри.
  • Поліпшення травлення - улун сприяє здоровому травленню та може допомогти при проблемах зі шлунком.
  • Зниження ваги - регулярне вживання чаю улун сприяє прискоренню обміну речовин та зниженню ваги.
  • Зниження рівня холестерину - дослідження показали, що улун може знижувати рівень "поганого" холестерину та підтримувати здоров'я серцево-судинної системи.

Як правильно заварювати світлий улун.

Щоб відчути всю красу неймовірних смаків світлого улуну, ми рекомендуємо заварювати його методом проливів - церемоніально, з використанням спеціального приладдя і посуду (чабану, гайвані, піал тощо), або у сучасному тіподі - подвійному заварнику, що дозволяє зручно і просто заварювати чай проливами. Під час кожного проливу світлий улун розкриватиме все більше своїх діамантових граней: квіткової (з нотами османтусу, бузку, лотосу, орхідей), фруктової (з нотами персиків, абрикосів, інжиру тощо), а також смачних вершкових, маслянистих та травʼяних нюансів.

Візьміть улун у розрахунку 5-8 грамів на 150 мл води; вода має бути свіжою, фільтрованою, виняткової якості, і прогрітою до 85-95 градусів. Проливи для світлого улуну мають бути досить швидкими: перше заварювання витримуємо кілька секунд - і зливаємо воду. далі треба дати листю трохи відпочити та наситись киснем - так аромат улуну буде яскравішим. Наступі проливи заварюємо протягом 10-15 секунд.

Де купити світлий улун в Україні.

Світлий улун – це не просто чай, це ціла культура, багата традиціями та майстерністю. Якщо ви бажаєте відчути смак якісного чаю, приєднуйтесь до нашої чайної спільноти TEAHOUSE. Дозвольте собі насолодитися кожною чашкою, знаючи, що ви обрали найкраще.

Запрошуємо вас до нашого інтернет-магазину та чайних крамниць, щоб дізнатися більше про наш асортимент і замовити ідеальний улуну вже зараз. Зробіть крок до нових смакових відкриттів разом з TEAHOUSE!

Огляд чаю
Асортимент
Рекламная кампания 1
23
Подарункові сертифікати
23