Світлий улун (або зелений, “свіжий” улун) – це різновид напів-ферментованого чаю улун. Він має легкий, квітковий аромат та ніжний смак з нотками фруктів, і ближчий до зеленого чаю, на відміну від темного улуна, який за своїми смаковими властивостями наближений до червоних сортів, і має фруктові, горіхові, хлібні ноти у смаку.
Історія виникнення світлого улуну та цікаві факти.
Поява улуну оповита легендами - як і будь-який інший вид чаю. За однією з легенд, колись імператору подарували кущ чаю, що був надзвичайно доглянутий, розкішний і гарний - бо його оберігав та доглядав справжній дракон. Коли імператор спробував чай з цього куща, він був настільки зачарований його смаком, що назвав його "Улун" - на честь дракона.
За іншою легендою, улун виник у результаті вдалого полювання. Один китайський фермер під час збору чаю несподівано побачив оленя - і кинувся полювати на нього, полишивши зібране чайне листя на сонці. Коли фермер повернувся зі здобиччю, і продовжив обробляти чай, він помітив, що частково ферментоване під сонцем листя смакує набагато цікавіше, ніж той чай, який фермер робив раніше. Цей новий солодкий смак настільки захопив фермера, що далі він виготовляв лише улун - чай, названий на честь самого “підприємця”.
Сьогодні основними регіонами виготовлення світлого улуну є провінції Фуцзянь та Гуандун у Китаї, та Тайвань; однак свою історію улун починає понад тисячу років тому, в епоху династії Сун (960-1279) у китайській Фуцзяні. Вже тоді улун високо цінувався за свій досконалий смак та еталонну якість - улун підносили до імператорського двору і називали “чаєм данини”.
Як виготовляють світлий улун.
Процес виготовлення світлого улуну є досить складним і потребує великого досвіду та майстерності. Ось основні етапи виробництва:
Світлий улун не лише радує смаком, але й приносить численні користі для здоров'я:
Як правильно заварювати світлий улун.
Щоб відчути всю красу неймовірних смаків світлого улуну, ми рекомендуємо заварювати його методом проливів - церемоніально, з використанням спеціального приладдя і посуду (чабану, гайвані, піал тощо), або у сучасному тіподі - подвійному заварнику, що дозволяє зручно і просто заварювати чай проливами. Під час кожного проливу світлий улун розкриватиме все більше своїх діамантових граней: квіткової (з нотами османтусу, бузку, лотосу, орхідей), фруктової (з нотами персиків, абрикосів, інжиру тощо), а також смачних вершкових, маслянистих та травʼяних нюансів.
Візьміть улун у розрахунку 5-8 грамів на 150 мл води; вода має бути свіжою, фільтрованою, виняткової якості, і прогрітою до 85-95 градусів. Проливи для світлого улуну мають бути досить швидкими: перше заварювання витримуємо кілька секунд - і зливаємо воду. далі треба дати листю трохи відпочити та наситись киснем - так аромат улуну буде яскравішим. Наступі проливи заварюємо протягом 10-15 секунд.
Де купити світлий улун в Україні.
Світлий улун – це не просто чай, це ціла культура, багата традиціями та майстерністю. Якщо ви бажаєте відчути смак якісного чаю, приєднуйтесь до нашої чайної спільноти TEAHOUSE. Дозвольте собі насолодитися кожною чашкою, знаючи, що ви обрали найкраще.
Запрошуємо вас до нашого інтернет-магазину та чайних крамниць, щоб дізнатися більше про наш асортимент і замовити ідеальний улуну вже зараз. Зробіть крок до нових смакових відкриттів разом з TEAHOUSE!