Чорний чай, відомий своєю глибокою ароматною ноткою та багатством смаку, займає почесне місце на чайній полиці. Він супроводжував кожного з нас із самого дитинства - жерстяні коробки з індійськими принцесами та слонами були невідʼємною частиною культури. З чорного чаю починалися ранки, чорним чаєм закінчувався день; здається, чай був на столі завжди: і під час посиденьок на кухні, і на світах, і в обідню перерву. Сьогодні чорний чай так само важливий і цінний. Навіть серед величезного різноманіття елітних та ексклюзивних сортів, рука іноді так і тягнеться до того самого, індійського чорного чаю “зі слоном”. Його унікальність полягає в процесі ферментації, який значно відрізняє чорний чай від інших сортів, у користі, та, звісно, у неперевершених смакових та ароматичних властивостях, та унікальному вмінні чорного чаю створити навколо себе затишок та домашню атмосферу.
Чорний чай зазвичай виготовляється з листя чайного куща Camellia sinensis var. assamica або Camellia sinensis var. sinensis. Assamica - це сорт, що походить з долини Ассам в Індії, добре відомий своїм міцним і яскравим смаком. Сорт Sinensis, який вирощують у Китаї, наділений більш тонким, м'яким смаком.
Важливо відзначити, що термін “червоний чай” в Китаї відноситься до продукту, який на Заході відомий як “чорний чай”, в той час як західний червоний чай частіше означає ройбос (ройбуш). Часто ці назви використовують як рівноцінні та синонімічні, втім, різниця між ними полягає не тільки у сорті чайних кущів чи країні-виробнику.
Виготовлення чорного чаю.
Процес обробки чайного листя є ключовим фактором, який відрізняє чорний чай від червоного. Для виготовлення чорного чаю листя повністю ферментують, що означає, що їхній окислювальний процес завершений. Червоний чай часто має коротший процес ферментації, який досягає приблизно 80-90% окислення. Це надає йому червоного відтінку у настої, і м'якішого, дещо солодшого смаку.
Процес виготовлення чорного чаю складається з кількох етапів, кожен з яких має вирішальне значення для створення його відмінного смаку і аромату.
Кожен з цих етапів вимагає ретельного контролю і досвіду, щоб забезпечити високу якість кінцевого продукту - вашого улюбленого чорного чаю.
Чорний чай бере свій початок у Китаї за часів династії Мін (1368-1644 роки), але ще кілька століть після цього він був не надто популярним. Перші ж згадки про чорний чай в Європі зʼявилися завдяки португальським мандрівникам у 16 столітті. Проте справжню популярність він здобув у Англії лише в 17 столітті, коли Ост-Індійська компанія почала активно його імпортувати. Англійці швидко полюбили цей напій, і він став невід'ємною частиною західної культури, зокрема традиційного «п'ятигодинного чаю». Нарешті, у 19 столітті чорний чав став настільки популярним, що Англія, у намагаючись зменшити свою залежність від китайського імпорту, вирішила вдатися до достатньо нечесних дій - і просто викрасти те, чим Китай не бажав ділитися.
Ключовою фігурою цього процесу став Роберт Форчн, шотландський ботанік і дослідник. У 1848 році Британська Ост-Індська компанія найняла Форчна для таємної місії в Китаї, метою якої було викрасти цінні чайні кущі і насіння. Форчн підійшов до задачі творчо: він перевдявгався у китайський одяг і відвідував найвіддаленіші райони, де нишком крав рослини. Передання цих матеріалів в Індію дозволило закласти перші чайні плантації на півночі країни, зокрема в Ассамі та Дарджилінгу.
Успіх цього викрадення та наступна культивація чайних плантацій в Індії визначили подальший шлях чайної індустрії у Британській імперії. Індія згодом стала одним з найбільших виробників чаю у світі, а англійські чайні звички були задоволені завдяки цим новим постачанням. Ця історія нагадує про важливість чаю в світовій історії та показує, наскільки далеко були готові йти деякі країни заради своїх економічних - і чайних - інтересів.
Сьогодні чорний чай виробляється в багатьох країнах світу, але основними виробниками залишаються:
Чорний чай має численні корисні властивості, які роблять його популярним серед прихильників здорового образу життя:
Правильне заварювання чорного чаю - процес не складний. Завдяки ферментації, чорний чай не настільки ніжний, як білий, або більшість зелених чаїв, отже, важко йому нашкодити, наприклад, занадто гарячою температурою води. Але є декілька кроків, щоб отримати максимальне задоволення від кожної чашки:
Насолоджуйтесь своїм ідеально завареним чорним чаєм у затишній атмосфері.
Як купити чорний чай в Україні.
Компанія TEAHOUSE пропонує найкращий, високоякісний чорний чай з Індії та Цейлону. Обираючи чай з наших полиць, ви гарантовано отримаєте винятковий продукт, який радуватиме вас багатим та насиченим смаком. До речі, у нас ви знайдете різне фасування чорного чаю: розсипний, для заварювання різними способами (в заварнику, тіподі, чи методом Гунфу Ча - китайської чайної церемонії), а також зручне пакування у пакетиках та пірамідках, щоб гарний чай завжди був під рукою. На роботі, на навчанні, на дачі чи в подорожах, - горнятко ідеального чорного чаю забезпечить вам хвилину затишку та тепла коли і де завгодно.