Чай Улун - це один із найцінніших та найвідоміших видів чаю в світі. Його з любовʼю називають “ароматом чаїв” і “чайним шампанським” - за неймовірні органолептичні властивості, які можна порівняти за красою з найдорожчими та найшанованішими напоями світу. Улунам притаманні кращі ознаки зеленого і чорного чаїв, завдяки особливому способу ферментації та обробки. Цим він обʼєднує навколо себе цінителів чаю з двох “таборів”: і тих, кому подобається свіжість та зелено-квіткові аромати зеленого чаю, і тих, хто цінує міцність та ферментований, часто злаковий, “смажений” смак червоних чаїв - все це можна знайти у правильно підібраному улуні.
Цей унікальний чай має багато імен. Улун також відомий під назвою "темний дракон" або "чорний дракон", що підкреслює його благородність, та надає певної романтичної таємничості. Ця назва пов'язана з формою скручених чайних листочків, що нагадують драконів. За іншою версією, “драконом” улун назвали на честь міфічного дракона, що охороняє священні чайні рослини.
Історія виникнення та цікаві факти про чай улун.
Історія чаю Улун починається в Китаї, в провінціях Фуцзянь та Гуандун, де цей вид чаю був створений близько 400 років тому. Згідно з однією з легенд, його відкриття пов'язане з мисливцем на ім'я Су Лун, який випадково залишив зібрані чайні листки під сонцем, де вони почали підпадати окисленню. Коли він повернувся, то виявив, що листки набули унікального аромату та смаку. З тих пір цей спосіб обробки чаю отримав назву "улун", що співзвучно імені мисливця. Інша версія говорить, що улун походить із міста Анши в провінції Фуцзянь, де місцеві майстри експериментували з різними техніками обробки чайних листків, поки не відкрили оптимальний метод напівферментації.
Як виготовляють чай улун.
Основні регіони виробництва чаю Улун — це китайські провінції Фуцзянь (гори Уїшань) та Гуандун (гори Фенікс). У кожному з цих регіонів існують “фірмові” методики вирощування та обробки чаю, що надають йому особливих смакових відтінків. Наприклад, північно-фуцзянські улуни є найбільш окисленними та обсмаженими, тож, для них характерний дуже яскравий ароматичний профіль з фруктовими нотами; на півдні Фудзяні улуни, роблять, навпаки мʼякшими і “зеленішими”, їм властиві квіткові ноти османтусу, лотосу. Гуандунські улуни відомі завдяки своєму квітково-фруктовому солодкому смаку, та надзвичайно багатому ароматичному різноманіттю - від меду і квітів, до мигдалю та кориці; а високогірні тайванські улуни відрізняються своїм ніжним вершковим смаком. До речі, той самий “молочний” улун - це саме чай з Тайваню.
В асортименті TEAHOUSE є улуни з різних регіонів, тож, запрошуємо вас порівняти їх і знайти спільне, відмінне, та найголовніше - чай собі до смаку.
Виробництво улуну - досить складний та багатоетапний процес. Він, зазвичай, включає в себе наступні кроки:
Різниця між темним та світлим улуном.
Світлий (зелений) улун піддається мінімальній ферментації та легкому обсмаженню, що зберігає його свіжість та ніжність. Темний улун, навпаки, проходить більш тривалий процес ферментації та обсмажується довше і при вищій температурі, що надає йому глибшого смаку з хлібними, сінними, горіховими нюансами у смаку.
Світлий улун має зелені або жовтуваті листки, тоді як темний улун характеризується більш темно-зеленим, коричнево-зеленим, або майже чорним кольором сухої заварки.
Що таке “молочний” улун.
Молочний улун - це особливий тайванський світлий улун Цзінь Сюань, для якого характерний вершковий смак та аромат. Існує розповсюджений міф, що для надання цих “молочних” аспектів, чай пропарюють молоком, або вимочують в молоці тощо. Однак, насправді ніякої реальної фізичної взаємодії з молоком чи молочними продуктами цей улун не має. Цзінь Сюань проходить коротку й легку ферментацію, після якої злегка обсмажується - це зберігає природній колір чаю, а також його особливий тонкий аромат з нотою вершків та масла. Він настільки сподобався людям, що це породило цілу хвилу наслідування: улуни почали штучно насичувати молочними та вершковими ароматизаторами. Це лише розвинуло міф про ароматизацію справжнім молоком. Отже, сьогодні існують 2 варіанти “молочного” улуна: тайванський, що має природній присмак вершків, і ароматизовані улуни. У TEAHOUSE ви можете скуштувати обидва види, й обрати, який вам подобається більше: вони обидва по-своєму цікаві, а ми гарантуємо виняткову якість кожного і, звісно, ваше задоволення.
Корисні властивості улуну.
Завдяки цим властивостям, чай улун є чудовим вибором для тих, хто прагне поліпшити своє здоров'я та зберегти молодість і енергію.
Як правильно заварювати улун.
Улун - чай, що славиться рекордами по кількості проливів. Деякі види улуну, наприклад, Да Хун Пао можна проливати від 2-3 до 8 проливів - тут можна експериментувати і шукати свій ідеальний баланс смаку та міцності. Інші ж види скельних китайських улунів подеколи можна проливати до 10 разів.
Як замовити чай улун в Україні.
Команда TEAHOUSE може чесно похизуватися величезною кількістю різноманітних улунів в своєму асортименті. Тож, якщо вам цікаво познайомитися з таким різним, мінливим, таємничим чаєм - ласкаво просимо. У нас ви можете замовити улун з Тайваню, і насолодитися винятковим вершковим смаком цього видатного чаю; придбати темний улун з Фуцзяню зі старих чайних кущів; чи купити улун Те Гуань Інь - популярний бірюзовий чай з Китаю з квітково-медовим смаком.