Viber

Telegram

Зв'язатись з нами
Сховати
Контакти
Підтримка у месенджерах
380676302110
пн-пт 9:00-17:30
Магазини
Заварювання: шлях чаю від традицій до сучасних технологій.

Заварювання: шлях чаю від традицій до сучасних технологій.

Традиції.

Всі знають, як швидко заварити чай та отримати чашечку смачного напою. Однак, ви здивуєтесь, скільки насправді існує способів заварювання листового чаю - і наскільки в них переплітається стародавнє минуле і технологічне сьогодення. Шлях чайного листя від традиційних медитативних церемоній до сучасного надкомфортного формату to go, розтягнувся на тисячоліття експериментів, наукових досягнень та, звісно, цікавих випадковостей.

Зазирнемо у глиб історії, щоб дізнатися, що було з чаєм на самому початку його мандрів крізь час.

  1. Гунфу Ча - традиційна китайська церемонія

Спочатку був чай. Саме на повазі до чаю, вмінню вислухати його та прийняти всю любов, що всесвіт сконцентрував у чайному листі, і засновано цей церемоніальний метод. Гунфу Ча у перекладі з китайського означає “вміле заварювання чаю”, тобто, буквально відображає вміння насолоджуватися не лише смаком чаю, а і його глибоким впливом на ментальний стан - це повноцінна духовна практика.

Метод Гунфу Ча дозволяє якнайкраще екстрагувати смак і аромат чаю. Кожен етап церемонії поступово розкриває чайну красу: спочатку листя прогрівають у теплому посуді, завдяки чому аромат змінюється, стає насиченим, інтенсивним; кожна заварка і кожен пролив води - різні за часом та температурою, дозволяють “налаштувати” міцність та складність чаю, та, звісно, відкрити всі грані смаку. Під час китайської чайної церемонії дуже цікаво досліджувати, як змінюється чай - він ніби розповідає історію, де завʼязка, розвиток подій, кульмінація та щасливий фінал.

Гунфу Ча потребує часу, правильного настрою, а також гарного чаю та посуду для проведення чайної церемонії - зокрема з останніми двома пунктами Teahouse завжди вам допоможе.

  1. Кипʼятіння чаю - ліки від голови та “чайний” сніданковий суп

А тепер помандруємо ще трохи назад у часі: ми хотіли почати з красивого ритуалу, та втім, історія заварювання чаю починається дещо раніше.

Коли людство зрозуміло, що чайне листя годиться не тільки для жертвоприношення і молитовних ритуалів, чай став лікарським засобом: настояне чайне листя вживали від головного болю та лихоманки. Також з листя робили насичений “чайний суп”: чай довго проварювали разом з крупами та спеціями, до кашеподібної консистенції. Цю, так би мовити, страву стародавньої фʼюжен-кухні їли на сніданок для отримання енергії та сил - такий собі авокадо-тост часів династій Цинь та Хань.

Згодом, чай кипʼятили вже без спецій і каш - цьому сприяв чайний мудрець Лу Юй, який вчив людей насолоджуватися смаком “чистого” чаю.

Приблизно за часів династії Тан (618-907 роки до н.е.) люди кипʼятили чайне листя впродовж, щонайменше, години, що дозволяло отримати з чаю максимум корисних речовин, а також виключні смакові та ароматичні властивості.

Найкраще для заварювання капʼятінням підходять пуер та хей ча, які стають надзвичайно солодкими та мʼякими, так само як деякі види улунів та білих чаїв. Натомість, зелений та червоний (чорний) чаї від кипʼятіння можуть стати гіркими та занадто вʼяжучими.

  1. Китайський метод заварювання чаю

Якщо ви думали, що китайською церемонією заварювання справа обмежиться, то ні. Є ще один глибоко традиційний метод, який, якраз навідміну від церемоніального, ви зможете побачити всюди у Китаї. Це ду-у-у-уже давній китайський спосіб заварювання чаю, яким, на подив, чудово володіють наші бабусі, дідусі, та деколи, можливо, і ми самі. Це заварювання чаю у чашці - безпосередньо у чашці, без штучок і складних процесів: просто заливаємо чайне листя водою.

Єдине наше прохання, якщо ви практикуєте таку традицію - використовуйте якісну воду. І чай з крамниці Teahouse.

  1. Британський (європейський або західний) метод заварювання

Отже, чай починає подорожувати світом і швидко перетворюється з азіатської майже ритуальної дивини, на обовʼязковий “предмет” британської та європейської культури. “Чай до сніданку” у королівських дворах, легендарний 5 o'clock tea - неможливо уявити високородну Європу без чайних традицій. Однак, у вельможних осіб, напевне, не було часу займатися чайними медитаціями - між полюваннями та плітками, як ви розумієте, жодної вільної хвилинки - тож, зʼявляється британський спосіб чаювання.

Все просто і добре нам знайомо: чай заливається гарячою водою у спеціальному заварочному чайнику - і готово.

Деякі чайні майстри, до речі, вважають, що певні види чаю краще заварювати саме британським методом, а не традиційним Гунфу Ча. Наприклад, “король чаїв” Тайпін Хоукуй, з його величезним пласким листям, точно цікавіше споглядати у великому прозорому чайнику.

Заварювання: шлях чаю від традицій до сучасних технологій.

Сьогодення.

За що нам подобається сучасний світ, так це за вміння спрощувати складні процеси, не втрачаючи при цьому суть. Чай зі старих часів опинився у сьогоденні, у ритмі якого надзвичайно складно знаходити час для церемоній - а чай, тим не менш, переживає чергову хвилю популярності. Отже, як заварювати чай так, щоб не втратити його змістовність і душу, але зробити це зручним та швидким способом?

  1. Тіпод або чайник Гунфу - метод заварювання проливами у сучасному світі

Заварювання контрольованими проливами без традиційного китайського церемоніального набору сьогодні не тільки можливе, а максимально доступне, швидке, та просте. Тіпод, або чайник Гунфу - це система для заварювання, що складається з 2-х скляних колб, одна в одній. В меншу засипається чай та заливається вода, а по закінченню часу заварювання треба всього-навсього натиснути кнопку, і заварка виллється у основну ємність. Мінімальна кількість дій - максимальні смак, аромат та користь від чаю. Радимо спробувати цей спосіб для заварювання улуну зі старих кущів глибокого прожарювання - та для будь-якого вашого улюбленого чаю.

  1. Сифон Hario

Принцип його роботи нагадує заварювання кави у “гейзерній” кавоварці. Є дві ємності: у нижню наливається вода і ставиться над газовим пальником (він входить у комплект), а чай засипається у верхню колбу, яка встановлюється над нижньою. Вони зʼєднані скляною трубкою, через яку і відбуватиметься вся магія. Коли вода у нижній ємності починає кипіти, за рахунок різниці тиску кипʼяток піднімається у верхню ємність, де починається процес заварювання. Коли ж ми гасимо пальник, знову ж таки, за рахунок різниці тиску, заварка зливається у нижню колбу. Чайне листя таким чином відфільтровується і залишається у верхній ємності.

  1. Чайна система Teahouse

Ми вирішили поєднати простоту тіподів та видовищність та якість бренду Hario - так народилася наша фірмова система заварювання чаю. Вона універсальна, і підходить для будь-якого виду чаю, який ви зможете заварювати як проливами, так і традиційним британським методом. Маємо 2 ємності та підставку для них. У верхню засипається чайне листя та заливається вода, у нижню - зливаємо готову заварку за допомогою магічної кнопки. Просто, зручно, естетично - ми у захваті! Протестувати і придбати систему Teahouse можна у наших чайних.

  1. Заварник to go

Цей спосіб заварювання - живий доказ того, що чай може бути сучасним, трендовим та дуже зручним. Суть в тому, що є посудина, яка виглядає як ваша пляшка для води (та, яка для спортивного залу чи прогулянок, і завжди під рукою), але в середині має сито для листового чаю. Засипали чай, залили водою потрібної температури - вуаля, з вами на прогулянці ваш улюблений чай. Це стильно, це трендово, це, врешті-решт, дуже екологічно, бо можна забути про чай в одноразових стаканчиках з - жах! - пластиковими кришечками.

Традиції
Переглянуті товари
150 мл
215 мл
0,00
300,00

0,00
240,00

Асортимент
Рекламная кампания 1
23
Подарункові сертифікати
23