Viber

Telegram

Зв'язатись з нами
Сховати
Контакти
Підтримка у месенджерах
380676302110
пн-пт 9:00-17:30
Магазини
Чай шу пуер

Чай шу пуер

Шу пуер - один з видів чаю пуер; зазвичай, під назвою “пуер”, як правило, мають на увазі саме шу - темний, чорний, “старий” або “приготований” пуер.

Шу пуер виготовляють із крупного листя чайних дерев, обовʼязково у місті Пуер, на півдні провінції Юньнань. Назва цього чаю є географічною, і охороняється. Насправді, шу пуер виготовляють і в інших регіонах - у Тайланді, Вʼєтнамі, Лаосі тощо, та технічно такий чай не може називатися пуером. Так само, як “шампанське” - це тільки ігристе вино з французької Шампані, а пармезаном може називатися твердий сир лише з міста Парма.

Чай шу пуер високо цінується у світі за свої смакові якості, та потужний вплив на організм, здоровʼя і ментальний стан людини. Вважається, що у нього надзвичайно сильна позитивна енергетика, а доказовий хімічний склад шу пуеру робить цей напій дійсно унікальним.

Історія виникнення шу пуеру.

Історія шу пуеру, насправді, не така довга, якою могла б здаватися. Світлий пуер - шен - дійсно відомий світу не одне тисячоліття, тоді як темний пуер почав зʼявлятися в чашках лише у 70-х роках. Справа в тому, що виготовлення світлого пуеру вимагає довгої ферментації природнім шляхом, але обсяги виробництва, та потреба заповнити пуером полиці крамниць, не дозволяли чекати занадто довго. Тож, був винайдений процес прискореної вологої ферментації, під час якої майстри отримали зовсім інший, але не менш унікальний чай - шу пуер. Тепер можна було досягти гарної якості і смаку чаю за кілька місяців, а не років, як у випадку зі світлим пуером.

Цікаві факти про виготовлення чаю шу пуер.

Чорний пуер на початку проходить всі ті самі етапи виготовлення, що й світлий, та взагалі більшість чаїв: його збирають, сушать, прожарюють, а далі починається чайне чаклунство - процедура “Во Дуй”, або “волога укладка”. Майбутній пуер складають у купи, приблизно 70 см заввишки, та додають до чаю воду, або - частіше - накривають чайні купи вологими ганчірками. Це створює необхідне середовище для швидкої ферментації: в теплі і волозі активно розвиваються мікроорганізми та грибок з роду Аспергілів - в Китаї цю культуру називають Цюй. В процесі дозрівання шу пуер змінює колір з золотисто-зеленого, на більш темні відтінки - від червоно-коричневого до насиченого коричневого, майже чорного кольору. Змінюється і смак чаю: ферментований шу пуер має специфічний мінеральний, землистий смак, з багатими відтінками фруктів, солодощів - зокрема, шоколаду, горіхів, та квітковими нюансами.

До речі, іноді шу пуеру привласнюють ще й рибний, “оселедцевий” присмак, буцімто, це обовʼязковий дескриптор цього чаю через вологу ферментацію. Однак, відверто неприємні рибний, затхлий смак, чи смак цвілі - є показником низькоякісного пуеру. Справжній преміальний шу пуер буде відрізнятися хай і специфічним, але приємним та різноманітним смаком.

Корисні властивості чаю шу пуер.

Шу пуер - чай з прекрасним набором корисних властивостей. Завдяки вмісту кофеїну, він гарно бадьорить і тонізує, однак, робить це мʼяко і повільно. Хімічні сполуки, що містяться в темному пуері, а також комплекс поліфенолів та амінокислот, впливають на кофеїн таким чином, що він вивільняється у кровоносну систему людини малими дозами, але впродовж довгого часу. Разом з тим, шу пуер допомагає організму синтезувати мелатонін, відомий як гормон сну, а також позитивно впливає на нервову систему, знижує наслідки стресу та втоми. Отже, перед нами унікальний чай, що допомагає збалансувати наш емоційний та фізичний стан: він додає сили, коли потрібно збадьоритись, та розслабляє і спонукає до відпочинку ввечері, коли час заспокоїтись та сповільнитися.

Відома користь шу пуеру і для травної системи: ферменти, що залишаються в чаї після виготовлення і довгої витримки, покращують травлення. Шу пуер рекомендують пити після вживання жирної та важкої їжі, після застілля та задля профілактики захворювання шлунково-кишкового тракту.

Шу пуер також очищує організм від токсинів, його можна пити у разі отруєння, зокрема, при алкогольній інтоксикації. Не завадить пити шу пуер при мігренях та головному болі - часто цей чай знижує больовий синдром та полегшує стан при нападі мігрені.

Форми шу пуеру.

  • Розсипний темний пуер. Зазвичай, шу пуер - це пресований чай, хоча не рідко зустрічається і розсипний, наприклад, у TEAHOUSE ви можете купити шу пуер зі шматочками лимона на вагу. До речі, це гарний варіант смачного чаю для тих, кого цікавить пуер, але не дуже подобається його специфічний смак: лимон маскує землисті нюанси, та в цілому робить смак пуеру більш яскравим та свіжим.
  • “Млинці”. Найчастішою формою шу пуеру є круглі пласкі пресовані млинці, вагою 357 грамів. Менш розповсюджена форма - точа - це пресовані “гнізда”, що також нагадують капелюшок гриба.
  • Міні-точа. Дуже популярним фасуванням шу пуеру є “карманний” варіант гнізд - міні-точа. Це пресовані круглі “пігулки” (рідше - цеглини чи навіть сердечка) з виїмкою посередині, порційно запаковані у фольгу, папір чи поліетилен. Ця форма є найзручнішою, бо заварити такий пуер можна навіть у кружці, тоді як класичний великий млинець треба розламувати або навіть розбивати спеціальним шилом чи ножем.
  • Екстравагантні форми. Також ви можете зустріти пресований шу пуер у формі маленьких кульок (у пакуванні вони виглядають як цукерки), цеглини, у формі гарбуза чи гриба, а також у сухій шкірці мандарина, в бамбуці, чи змішаний з квітами - жасмином, хризантемами, трояндою тощо - та звʼязаний у кульку.

Вік шу пуеру.

Процес ферментації шу пуеру проходить під уважним контролем протягом 60-70 днів, після чого пуер пресують і відправляють або до вживання, або на дозрівання. Особливість чорного пуеру полягає саме у тому, що його можна пити одразу по закінченню ферментації, однак, витриманий шу пуер цінується більше. Хоча, прийнято вважати, що шу пуер може подобатись як у молодому віці, так і в старому - 10 чи 20-річний, в залежності від ваших вподобань, і якщо це якісний чай. Тоді як просто поганий чай буде поганим, скільки б років йому не було.

Як правильно заварювати шу пуер.

Заварювати чай шу пуер ви можете різними способами - кожен з них буде правильним, головне обрати зручний саме для вас, щоби чай приносив задоволення, а не тортури зі складним заварюванням.

  1. Традиційна китайська церемонія - класичний спосіб насолодитися шу пуером, втім, церемонія потребує правильного стану, вільного часу, і, якщо звертатися до старовинних правил чаювання - правильної дружньої компанії. Ми радимо проводити чайну церемонію з шу пуером, використовуючи елітні види - так ви зможете максимально поласувати унікальним смаком, та отримати насолоду від медитативного процесу.
  2. Європейський (британський) метод заварювання шу пуеру - найпростіший, і підійде для повсякденного вживання чаю. Покладіть порцію пуеру в заварний чайник та залийте водою, що майже закипіла. Точні пропорції, грамовку та час настоювання ви знайдете в описі до кожного виду чаю в онлайн магазині TEAHOUSE.
  3. Заварити чудовий шу пуер можна і просто в чашці - особливо зручно це робити, якщо у вас пуер в формі міні-точі. Такий спосіб підійде для заварювання темного пуеру на роботі, в офісі, і навіть просто на вулиці під час прогулянок - з вас лише кружка і порція шу, а гарячу воду можна попросити у будь-якій кавʼярні чи чайній кімнаті.

Як замовити чай шу пуер в Україні.

Для того, щоби шу пуер вас не розчарував, ми радимо купувати чай у перевірених дистрибʼюторів та продавців. TEAHOUSE співпрацює лише з найкращими китайськими фермерами та чайними фабриками, тож, купляючи шу пуер на нашому сайті чи в офлайн магазинах, ви гарантовано отримаєте чай преміальної якості.

Щоб замовити чай шу пуер на сайті, перейдіть до сторінки з пуерами, та оберіть той, що буде вам до серця; за необхідністю, наші досвідчені консультанти завжди допоможуть детальніше розібратися у тонкощах та особливостях шу пуеру.

Пуер
Асортимент
Рекламная кампания 1
23
Подарункові сертифікати
23