Шу пуер - один з видів чаю пуер; зазвичай, під назвою “пуер”, як правило, мають на увазі саме шу - темний, чорний, “старий” або “приготований” пуер.
Шу пуер виготовляють із крупного листя чайних дерев, обовʼязково у місті Пуер, на півдні провінції Юньнань. Назва цього чаю є географічною, і охороняється. Насправді, шу пуер виготовляють і в інших регіонах - у Тайланді, Вʼєтнамі, Лаосі тощо, та технічно такий чай не може називатися пуером. Так само, як “шампанське” - це тільки ігристе вино з французької Шампані, а пармезаном може називатися твердий сир лише з міста Парма.
Чай шу пуер високо цінується у світі за свої смакові якості, та потужний вплив на організм, здоровʼя і ментальний стан людини. Вважається, що у нього надзвичайно сильна позитивна енергетика, а доказовий хімічний склад шу пуеру робить цей напій дійсно унікальним.
Історія шу пуеру, насправді, не така довга, якою могла б здаватися. Світлий пуер - шен - дійсно відомий світу не одне тисячоліття, тоді як темний пуер почав зʼявлятися в чашках лише у 70-х роках. Справа в тому, що виготовлення світлого пуеру вимагає довгої ферментації природнім шляхом, але обсяги виробництва, та потреба заповнити пуером полиці крамниць, не дозволяли чекати занадто довго. Тож, був винайдений процес прискореної вологої ферментації, під час якої майстри отримали зовсім інший, але не менш унікальний чай - шу пуер. Тепер можна було досягти гарної якості і смаку чаю за кілька місяців, а не років, як у випадку зі світлим пуером.
Чорний пуер на початку проходить всі ті самі етапи виготовлення, що й світлий, та взагалі більшість чаїв: його збирають, сушать, прожарюють, а далі починається чайне чаклунство - процедура “Во Дуй”, або “волога укладка”. Майбутній пуер складають у купи, приблизно 70 см заввишки, та додають до чаю воду, або - частіше - накривають чайні купи вологими ганчірками. Це створює необхідне середовище для швидкої ферментації: в теплі і волозі активно розвиваються мікроорганізми та грибок з роду Аспергілів - в Китаї цю культуру називають Цюй. В процесі дозрівання шу пуер змінює колір з золотисто-зеленого, на більш темні відтінки - від червоно-коричневого до насиченого коричневого, майже чорного кольору. Змінюється і смак чаю: ферментований шу пуер має специфічний мінеральний, землистий смак, з багатими відтінками фруктів, солодощів - зокрема, шоколаду, горіхів, та квітковими нюансами.
До речі, іноді шу пуеру привласнюють ще й рибний, “оселедцевий” присмак, буцімто, це обовʼязковий дескриптор цього чаю через вологу ферментацію. Однак, відверто неприємні рибний, затхлий смак, чи смак цвілі - є показником низькоякісного пуеру. Справжній преміальний шу пуер буде відрізнятися хай і специфічним, але приємним та різноманітним смаком.
Шу пуер - чай з прекрасним набором корисних властивостей. Завдяки вмісту кофеїну, він гарно бадьорить і тонізує, однак, робить це мʼяко і повільно. Хімічні сполуки, що містяться в темному пуері, а також комплекс поліфенолів та амінокислот, впливають на кофеїн таким чином, що він вивільняється у кровоносну систему людини малими дозами, але впродовж довгого часу. Разом з тим, шу пуер допомагає організму синтезувати мелатонін, відомий як гормон сну, а також позитивно впливає на нервову систему, знижує наслідки стресу та втоми. Отже, перед нами унікальний чай, що допомагає збалансувати наш емоційний та фізичний стан: він додає сили, коли потрібно збадьоритись, та розслабляє і спонукає до відпочинку ввечері, коли час заспокоїтись та сповільнитися.
Відома користь шу пуеру і для травної системи: ферменти, що залишаються в чаї після виготовлення і довгої витримки, покращують травлення. Шу пуер рекомендують пити після вживання жирної та важкої їжі, після застілля та задля профілактики захворювання шлунково-кишкового тракту.
Шу пуер також очищує організм від токсинів, його можна пити у разі отруєння, зокрема, при алкогольній інтоксикації. Не завадить пити шу пуер при мігренях та головному болі - часто цей чай знижує больовий синдром та полегшує стан при нападі мігрені.
Процес ферментації шу пуеру проходить під уважним контролем протягом 60-70 днів, після чого пуер пресують і відправляють або до вживання, або на дозрівання. Особливість чорного пуеру полягає саме у тому, що його можна пити одразу по закінченню ферментації, однак, витриманий шу пуер цінується більше. Хоча, прийнято вважати, що шу пуер може подобатись як у молодому віці, так і в старому - 10 чи 20-річний, в залежності від ваших вподобань, і якщо це якісний чай. Тоді як просто поганий чай буде поганим, скільки б років йому не було.
Заварювати чай шу пуер ви можете різними способами - кожен з них буде правильним, головне обрати зручний саме для вас, щоби чай приносив задоволення, а не тортури зі складним заварюванням.
Для того, щоби шу пуер вас не розчарував, ми радимо купувати чай у перевірених дистрибʼюторів та продавців. TEAHOUSE співпрацює лише з найкращими китайськими фермерами та чайними фабриками, тож, купляючи шу пуер на нашому сайті чи в офлайн магазинах, ви гарантовано отримаєте чай преміальної якості.
Щоб замовити чай шу пуер на сайті, перейдіть до сторінки з пуерами, та оберіть той, що буде вам до серця; за необхідністю, наші досвідчені консультанти завжди допоможуть детальніше розібратися у тонкощах та особливостях шу пуеру.