Viber

Telegram

Зв'язатись з нами
Сховати
Контакти
Підтримка у месенджерах
380676302110
пн-пт 9:00-17:30
Магазини
Чи є в чаї кофеїн?

Чи є в чаї кофеїн?

Найпоширеніше питання, яке чують “чайні люди”, саме про вміст кофеїну у чаї. В якому чаї кофеїна більше, а в якому - менше? Який чай можна пити, якщо не вживаєш кофеїн, чи маєш протипоказання? А в якому чаї багато кофеїну, і який працює як натуральний енергетик? Ми з радістю допоможемо вам розібратись у кофеїновій плутанині, та підберемо чудовий преміальний чай під саме ваші потреби.

Давайте разом зазирнемо у чашку вашого улюбленого чаю, щоб дізнатися, а що там по кофеїну насправді.

Чи є кофеїн у чаї?

Почнемо з того, що так, кофеїн у чаї є, і його досить багато. Але головна “плюшка” чаю не стільки в тонізуючому кофеїні, скільки у тому, як саме він впливає на організм людини. Чайний кофеїн працює досить мʼяко, повільно, не викликає різких нападів активності, а за ними - сонливості і емоційного спаду. За це ми його і любимо :)

Справа в тому, що окрім кофеїну в чаї містяться різні поліфеноли та амінокислота L-теанін. Ці сполуки врівноважують тонізуючий ефект кофеїну, сповільнюють його вивільнення у кровотік, та й самі по собі мають потужну заспокійливу та антистресову дію. Обовʼязково розповімо вам про взаємовідносини кофеїну з цими сполуками, а також про те, де більше кофеїну - в чаї чи в каві, а поки відповімо на головні питання:

В якому чаї більше кофеїну, а в якому - менше?

Радимо вам заварити улюбленого чаю, бо швидко розібратися з цим, наче б то простим питанням, не вийде. Варто зазначити, що коли вам кажуть, що, умовно, кофеїну більше в чорному чи зеленому чаї - тікайте від такого “чайника”, бо… як не дивно, але вміст кофеїну не залежить від виду чаю. Точніше,

вид (сорт) чаю не є основним фактором, який впливає на кількість кофеїну в чаї.

Уявіть собі чайний кущ. Поруч з кущем - збиральника чаю. Сонечко світить. Уявили? Ось наш збиральник разом з іншими збиральниками зриває чайні листочки і відправляє їх на чайну фабрику чи до фермерів, які займаються обробкою чаю. Частина листочків з нашого чайного куща стане чорним чаєм, інша частина - зеленим, щось піде на ферментацію і стане пуером. Між тим кофеїну в цих листочках буде порівну - бо, яким би прекрасним не був наш чайний кущ, він поки не вміє заздалегідь сортувати своє листя. Хоча…

Ми ж казали - все не так просто.

Вміст кофеїну у чаї залежить від багатьох факторів: від сезонності збору врожаю, до положення листочків на чайному кущі чи дереві - тож, так, кущик таки має деякий вплив на те, буде ваш чай тонізувати, чи заспокоювати. Але про все по-порядку.

  1. Частина чайного куща.

Різні частини чайної рослини можуть містити різну кількість кофеїну. Коли навесні рослина віддає всі сили і корисні речовини на ріст молодих пагонів та бруньок, саме в них концентрується і кофеїн. Дійсно, існує думка, що ніжні бруньки містять менше кофеїну, ніж старе листя, але, насправді, це не так. Тобто, чаї, в яких багато бруньок будуть більш кофеїновими, ніж чаї зі “стандартного” зрілого листя.

  1. Сезон збору врожаю.

Пора року також буде впливати на те, скільки кофеїну в чаї. Однак, думки спеціалістів дещо розходяться: одні вважають, що у молодому весняному чаї кофеїну більше. Як ми вже казали, чайний кущ активно росте і насичує “молодняк” корисними речовинами і кофеїном. Інші чайні дослідники стверджують, що літній чай буде більш тонізуючим. Зокрема, мова про китайські чаї: через літню спеку та посуху, чай накопичує кофеїн у великих кількостях. І дійсно, чай, який збирають у теплу пору року буде більш кофеїновмісним, ніж чай “зимового” збору.

  1. Сонячне світло.

Кількість сонячного світла також впливатиме на вміст кофеїну в чаї. Якщо чай виріс у сонячних місцях, його листя буде насичено поліфенолами та кофеїном - на смак такий чай буде достатньо гірким, вʼяжучим, танніним. Якщо ж чайні кущі росли у затінку, чи були спеціально затінені - за технологією виробництва - кофеїну в таких чаях буде менше, натомість корисних амінокислот - більше. Смак “тіньового” чаю солодкий, свіжий, мʼякий. Спробуйте, наприклад, японський Ґьоккуро, чи ніжний Карігане Кукіча, який виготовляють із стебел Ґьоккуро.

  1. Висота та якість ґрунтів.

Чайні дерева з високогірних регіонів мають потужну кореневу систему, завдяки якій поглинають з ґрунту корисні речовини, в тому числі ті, які нівелюють чи зменшують тонізуючі властивості кофеїну. Чайні кущі з низин, які, навпаки, ростуть швидко і мають не настільки розвинену кореневу систему, як старі дерева, компенсують нестачу корисних речовин кофеїном і поліфенолами.

Хімія ґрунтів також впливає на вміст кофеїну. Звісно, чаї, які ви можете придбати в Teahouse вирощують лише на якісному ґрунті, втім, існують дослідження, що на землі, яку активно збагачують добривами, ростуть чаї з більшим вмістом кофеїну, тоді як на природних ґрунтах без підкормки чай містить менше кофеїну.

  1. Час заварювання.

Те, скільки чайне листя знаходитиметься у гарячій воді, відчутно впливатиме на вміст кофеїну в готовому чаї. Кофеїн - це водорозчинна речовина, а отже чим довше заварюється чай, тим більше він буде бадьорити. Тобто, в певній мірі ви самі можете регулювати те, скільки кофеїна розчиниться у вашій ранковій чи вечірній чашці чаю.

Отже, вміст кофеїну в чаї залежить від багатьох факторів, і далеко не завжди залежить від виду чаю. Тобто, так, може бути, що в зеленому чаї більше кофеїну, ніж в чорному, та в деяких видах все буде навпаки. Тому, краще мати інформацію по кожному конкретному виду чаю, який ви купуєте - на щастя, чудові чайні люди з команди Teahouse завжди проконсультують вас, який чай пити зранку задля тонізації, а який можна спокійно вживати на ніч. До того ж, на сторінках нашого блогу ми продовжимо розповідати про кофеїн в чаї більш детально. Зокрема, розповімо про те, скільки кофеїну в чаї матча, чому вважається, що в пуері його багато (спойлер - це не так), та в якому чаї найменше кофеїну. Stay tuned, та зараз нам лишилося найцікавіше: дізнатися, де більше кофеїну - в чаї чи в каві?

Caffeine + tea = theine

По-перше, кофеїну в чаї, в ряді випадків, дійсно більше ніж в каві. Але кавовий і чайний кофеїни настільки по-різному впливають на людину, що другому навіть придумали свою назву - теїн. Для зручності ми будемо використовувати звичний термін “кофеїн”, але тепер ви знаєте маленький професійний секрет і загадковий теїн більше не збиватиме вас з пантелику, раптом ви зустрінетесь.

Кофеїн і теїн - одна й та сама молекула з різними назвами.

По-друге, що воно взагалі таке - кофеїн? Хтось його прагне, хтось боїться, але давайте подивимось кофеїну в його кофеїнові очі і, нарешті, познайомимось трохи ближче - буде занудно, проте зможете хизуватися знаннями перед друзями.

Кофеїн - це хімічна сполука з ряду пуринових алкалоїдів - ми теж не в курсі, що це значить, але звучить ефектно. Він є одним з трьох алкалоїдів у складі чаю, разом з теофіліном і теоброміном. Втрьох вони поєднуються з іншими амінокислотами та поліфенолами, і придають чаю його унікальний смак. Кофеїн та поліфеноли відповідають саме за гіркий та терпкий присмак, вʼяжучі властивості, однак сполучення кофеїну з іншими речовинами, навпаки, відповідають за мʼякість та солодкість чаю, його здатність освіжати.

Як працює кофеїн в чаї?

Як відомо, чай та кава впливають на людину дещо по-різному: кава стрімко бадьорить, але так само стрімко припиняє діяти: через годину-дві втома і сонливість вертаються. Натомість чай працює мʼякше, повільніше, і без шалених стрибків з активної фази в пасивну. Отже, кавова батарейка швидко заряджається й швидко сідає, а чайна - працює непомітно, але так само ефективно. Як так, коли енергетик в обидвох напоях один і той самий - кофеїн?

Плутанину вносять і офіційні дослідницькі дані: кофеїн в чаї складає від 2.5% до 3.5% від загального обʼєму речовин, в каві - від 1% до 1.7%. За цими цифрами виходить, що кава - лагідна квіточка на фоні супер-активного чаю. Тож, у чому таки справа?

Весь секрет у хімічному складі чаю. Сполуки, що поєднуються з кофеїном у чайному листі, змінюють його вплив на організм; в каві таких речовин нема, тож кофеїн там як підліток без батьківського контроля - шаленіє і робить все, що захоче. В чаї, натомість, дію та вплив кофеїну на наш організм регулюють хімічні речовини.

  • Поліфеноли (вони ж таніни) стримують дію кофеїну. Він повільно вивільняється у кровоносну систему малими дозами впродовж 6-8 годин, завдяки чому ми не відчуваємо різкого і потужного припливу енергії одразу після чашки чаю, натомість, почуваємося помірно бадьоро протягом довгого часу.
  • L-теанін - не плутайте з теїном - важлива амінокислота, що міститься у чаї у великій кількості. Вона позитивно впливає на стан нашої нервової системи; знижує тривожність, допомагає боротися з напругою та стресом, розслабляє мʼязи і думки. L-теанін настільки дієва речовина, що робить спокійнішими не тільки нас, а й сам кофеїн, та збалансовує його стимулюючий ефект.
  • Теарубігіни - також таніни, що мають дубильні властивості. Коли ми заварюємо чай, першим екстрагується саме кофеїн, а за ним - теарубігіни, які поступово блокують стимулюючу здатність кофеїну. Тобто, кофеїну в чаї, що заварюється менше 2 хвилин буде більше, ніж в тому, який заварюється довгий час. Якщо ви хочете прокинутись, пийте свіжу і не міцну заварку - в ній кофейну більше, ніж в тій, що настоювалася довше.
  • В решті-решт, якщо подивитися в чашки - з кавою та чаєм, виявиться, що, хоч в чаї кофеїну більше, то в конкретній чашці - все навпаки. Заваримо чай у розрахунку 3 грами чаю на 150 мл води - узагальнена стандартна порція. В цьому випадку кофеїну в чашці чаю буде в середньому біля 75-105 мг. Для порції гарної смачної кави беремо 8 грамів меленого зерна і 150 мл води, і в такій порції отримуємо від 85 до 140 мг кофеїну.

Отже, якщо ми розглядаємо сировину, то в чаї кофеїну більше, ніж в каві. Та якщо мова про готовий напій, кофеїну більше в каві, аніж в чаї.

Користь
Асортимент
Рекламная кампания 1
23
Подарункові сертифікати
23